2030 Érd,

Diósdi út 95-99.

2030 Érd,

Túr utca 5-7.

+36 23 375-592

ligeti.erd@gmail.com

+36 23 375-230

ligetitur.erd@gmail.com

123 456 789

info@example.com

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

The child has one intuitive aim: self development

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, kóstolják meg azokat az ízeket, ételeket melyekkel nem feltétlen találkoznak otthon.

Az OGYÉI a játék során arra kérte a tanulókat, készítsenek egy szelfit azokkal a konyhás nénikkel vagy bácsikkal, akik a menzán nap mint nap kiszolgálják őket, kedvesek és segítőkészek. A pályázatra érkezett fotókat az „Élj könnyebben” címmel indított Facebook oldalra töltötték fel a szervezők, a nyertes az lett, akinek a fotója a legtöbb lájkot kapta. A játékban 102 iskolai osztály vett részt, 69 konyhai dolgozó, közülük 62 néni és 7 bácsi kapott jelölést, a képekre összesen 15 300 like érkezett.

Irma nénit az Érdligeti Általános Iskola 6/a osztályának tanulói nevezeték be a játékba, a gyerekek a fotó mellé küldött indoklásban azt írták: “Irmus néni olyan régóta dolgozik az iskola konyháján, hogy még anyukámnak is ő adta az ebédet, amikor ebbe az iskolába járt. Ő is és én is nagyon szeretjük”; Irmus néni mindig kedves velünk, figyel ránk, érdeklődik, hogy vagyunk”; ” Ha valaki éhes, bármikor kérhetünk repetát, de azt is fejben tartja, hogy ki mit nem szeret az ennivalók közül.”

Az OGYÉI által szervezett díjátadó ünnepségre valamennyi játékban résztvevő konyhás nénit, bácsit meghívták a szervezők, az OGYÉI főigazgatója adta át a díjakat. A dr. Pozsgay Csilla emlékeztetett arra: azzal, hogy a kormány 2015-ben egy, az egészséges táplálkozás elveire épülő közétkeztetési rendeletet fogadott el. jelentős lépést tett a jövő nemzedékének egészségéért. Az elmúlt időszak eredményei igazolták a kabinet eltökéltségét. Egy nemrégiben, a WHO által kezdeményezett vizsgálat – mely egy korábbi, 2013-as elemzés adatait vetette össze a 2017-es tapasztalatokkal – azt mutatja: már négy év alatt is sikerült pozitív változást elérni. Az iskolai menzákon jelentősen megnövekedett a friss zöldség és gyümölcs aránya, csökkent az ételekben a hozzáadott cukor mennyisége, a korábbinál sokkal szigorúbb kritériumok alapján válogatott alapanyagokból főznek a konyhákon.

Ám ahhoz, hogy tovább léphessünk, nem csak rendeletre, hanem a közétkeztetésben dolgozók elkötelezettségére is szükség van – tette hozzá és a díjátadó ünnepségen megköszönte a játékban résztvevő konyhai dolgozók munkáját. Számos területen van még tennivaló, hangsúlyozta Pozsgay Csilla, fontos lenne például, hogy legyen elegendő idejük a gyerekeknek az iskolában az étkezésre, jó lenne, ha a menza az otthoni étkező hangulatát sugározhatná. A konyha munkatársai is jelentős hatással bírhatnak a gyerekek ízlésének formálásában. A tálalás, az ételek kínálása, az ismeretlen ízek kóstoltatása nagyban befolyásolja azt, hogy a gyerekek milyen arányban fogadják el az ételeket. Egy amerikai vizsgálat két iskola tanulóinak étkezési szokását hasonlította össze, ott ahol a gyerekeket nem kínálták, tíz gyerekből négy, ahol pedig kifejezetten a fogyasztásra buzdították őket hét döntött úgy, vesznek, illetve isznak a kínált gyümölcsből, gyümölcsléből.

A közétkeztetés megítélésének javítása kihívást jelent hiszen a gyerekek a menzát az otthoni étkezéssel hasonlítják össze. Nem csak a megszokott és az esetleg ismeretlen ízek versenyeznek egymással, előfordul, hogy a családias légkör is hiányzik – ehhez a szeretetteljes, támogató közeghez segíthetik hozzá gyerekeinket a konyhás nénik és bácsik.

Az OGYÉI minden játékban résztvevő konyhai dolgozó munkáját, akiket a gyerekek beneveztek a játékba a „Minőségi közétkeztetésért díjjal” ismert el. Irma néni 35 évnyi teljesítményét és azt a tényt, hogy a gyerekek szavazati alapján Magyarország legkedvesebb konyhásnénije lett, óriásplakátok hirdetik Érden.

 

Üdvözlettel,
Kommunikációs és Koordinációs Főosztály
OGYÉI
Közelgő események
 1. Osztályozó vizsgák

  június 5 08:00 - június 8 17:00
 2. Sportnap / Akadályverseny (DÖK)

  június 12 08:00 - 17:00
 3. Utolsó tanítási nap Ballagás 11 órakor

  június 16 08:00 - 11:00
 4. Tanévzáró ünnepély

  június 22 08:30 - 10:00